Vragen en antwoorden

Ben je op zoek naar meer informatie over onze Bertolli-producten of heb je vragen op het gebied van olijfolie? Bekijk hier de meest gestelde vragen en antwoorden!

Bij Bertolli zijn alle soorten extra vergine olijfolie ongeveer 12 maanden houdbaar. Zo waarborgen we dat van iedere binnen deze tijd verkochte fles de aroma’s en smaken behouden worden. Wij controleren zelfs regelmatig de versheid van onze olijfolie in de winkels. Zo kunnen we onze kwaliteitseisen garanderen.

Zodra een fles olijfolie is geopend, hangt de houdbaarheid af van de manier van bewaren. Een slecht afgesloten, lichte fles olijfolie, die op een zonnige plek of bij het fornuis staat kan sneller minder lekker worden. Een goed afgesloten, donkergetinte fles olijfolie, die op een koele en donkere plek bewaard wordt is een aantal maanden houdbaar. In tegenstelling tot een goede wijn, wordt ouder wordende olijfolie niet beter. Bewaar de fles dan ook niet voor een speciale gelegenheid.

Het is heel simpel om erachter te komen of een olijfolie nog goed is, namelijk door de geur! Extra vergine olijfolie wordt smerig wanneer het herhaaldelijk en voor langere tijd blootgesteld wordt aan licht, lucht of hitte. Wanneer je twijfelt of je olie nog te gebruiken is, kun je er dus het beste even aan ruiken. Olijfolie die over datum is heeft een een wasachtige geur die vergelijkbaar is met de geur van een kaars of kleurpotloden.

Wereldwijd zijn er honderden olijfsoorten en iedere soort heeft zijn eigen kenmerkende smaak. De een smaakt wat bitter, de ander wat zoeter en weer andere soorten smaken een beetje naar gras. Afhankelijk van de individuele smaak geven consumenten in verschillende landen ook de voorkeur aan verschillende soorten olijfolie. Om de perfecte olijfoliesmaak te vinden, vertrouwen wij bij Bertolli op onze experts: onze olijfoliesommeliers. Net als bij wijn, brengen onze olijfoliesommeliers jaren door met het trainen en verfijnen van hun smaakvaardigheden. Alleen zo kunnen ze de fijne smaaktinten van de verschillende soorten olie herkennen en hieruit unieke sensorische profielen van olijfolie opstellen - geheel volgens de voorkeur van het land.

Extra vergine olijfolie staat bekend als een gezonde olie vanwege de voedingsstoffen die erin zitten. Voor onze extra vergine olijfolie gebruiken we bewust onrijpe olijven of olijven die vroegrijp zijn. Deze bevatten doorgaans meer gezonde voedingsstoffen dan volrijpe olijven.

Het inkopen van grote hoeveelheden olijfolie kan weliswaar geld besparen, maar er zijn ook een paar nadelen aan verbonden. Vaak is olijfolie in grote hoeveelheden van mindere kwaliteit. Zodra een fles extra vergine olijfolie geopend wordt, loopt de tijd: de versheid en de kwaliteit nemen langzaam af. Je kunt extra vergine olijfolie dan ook het beste in kleinere flessen en wat vaker kopen. Dan weet je zeker dat je olijfolie altijd vers is.

Donkere flessen helpen bij de bescherming van de olie tegen ultraviolette straling. Door de olijfolie hiertegen te beschermen, blijft de olijfolie langer goed. Wanneer een extra vergine olijfolie in een doorzichtige of lichte fles zit, wordt het hier niet tegen beschermd. Daarom verkopen wij van Bertolli onze extra vergine olijfolie in groene flessen van glas. Zo heb je langer plezier van ons kwalitatief hoogwaardige product.

Blending is een kunstvorm, waarbij verschillende soorten olijfolie door een ervaren olijfoliesommelier vermengd worden. Daarbij worden uitsluitend soorten extra met elkaar vermengd. We gebruiken hierbij nooit een oliesoort uit een andere kwaliteitsklasse. Door deze manier van werken ontstaat een uniek smaakprofiel en wordt aan de verschillende smaken van de consument tegemoetgekomen. Zo'n hoogwaardige vermenging staat ook bekend onder de naam 'Blend'. Bij Bertolli wordt deze taak alleen aan ervaren olijfoliesommeliers toevertrouwd.

Ga naar de bovenkant