Ben je op zoek naar meer informatie over onze Bertolli-producten of heb je vragen op het gebied van olijfolie? Bekijk hier de meest gestelde vragen en antwoorden!

Olijfolie

Extra vergine olijfolie is een vloeibaar vet verkregen uit olijven dat geproduceerd wordt door het persen van hele olijven.

Olijfolie bevat geraffineerde olijfolie en vergine of extra vergine olijfolie.

Olijfolie wordt geclassificeerd door middel van een fysisch-chemische analyse en een smaak-/sensorische analyse, uitgevoerd door een officieel panel bestaande uit 8 tot 12 experts. De classificatie van olijfolie wordt bepaald door kwaliteitskenmerken (dynamische parameters die in de loop van de tijd evolueren, waaronder onder andere sensorische analyse, en zuurtegraad) en zuiverheidskenmerken (waaronder onder meer de samenstelling van vetzuren en sterolen) die zijn vastgelegd in de EU-verordening 2022/2104*. Op basis van de verschillende resultaten en daaropvolgende wijzigingen wordt de olie als volgt geclassificeerd:

  • Extra vergine olijfolie (bepaald door testen en proeven)
  • Vergine olijfolie (bepaald door testen en proeven)
  • Lampante olijfolie (bepaald door testen en proeven)
  • Geraffineerde olijfolie
  • Olijfolie samengesteld uit geraffineerde olijfolie en extra vergine of vergine olijfolie (op de markt gebracht als olijfolie)
  • Ruwe olijfolie
  • Geraffineerde pomace olijfolie
  • Pomace olijfolie (olie samengesteld uit geraffineerde en extra vergine olijfolie)

Fysicochemische analyse: Fysicochemische testen worden uitgevoerd op basis van internationale gestandaardiseerde methoden, gereguleerd door EU-verordening en IOC* (International Olive Council, COI volgens het Spaanse acroniem). Om deze onderzoeken uit te voeren, hebben we laboratoriummaterialen, reagentia, apparatuur en gekwalificeerd personeel nodig. Hiermee kunnen we de verschillende kwaliteits- en zuiverheidsparameters (zuurgraad, peroxide-index, vetzuursamenstelling, sterolen, enz.) kwantificeren. Proeven:

Net als de fysicochemische testen wordt de organoleptische evaluatie van extra vergine olijfolie (proeven) uitgevoerd op basis van een internationale methode* waarbij de niveaus van positieve kenmerken (fruitig, scherp en bitter) en defecten van het monster worden gemeten. Bij de sensorische analyse worden zowel defecten als positieve kenmerken van fruitigheid bepaald.

*Gebaseerd op de verschillende bestaande wetgevingen met betrekking tot de kenmerken van olijfolie, evenals internationale normen zoals die van het IOC en Codex.

Olijfolie van eerste persing is olie die uitsluitend uit de vrucht van de olijfboom wordt verkregen door middel van mechanische procedés of andere fysieke middelen onder omstandigheden, vooral thermische, die geen verandering van de olie veroorzaken, en die geen enkele andere behandeling heeft ondergaan dan wassen, malen, decanteren, centrifugeren en filteren. Binnen deze categorie is extra vierge olijfolie die olie die voldoet aan de kwaliteits- en zuiverheidseisen die zijn vastgelegd in de Verordening*, en die bovendien geen enkel type organoleptisch defect vertoont. Extra vierge olijfolie is van hogere kwaliteit dan extra vierge olijfolie. Hoewel de zuiverheidsparameters aan dezelfde normen voldoen, ligt het belangrijkste verschil in de organoleptische analyse en enkele fysisch-chemische parameters: extra vierge olijfolie wordt geclassificeerd als extra vierge als deze geen defecten vertoont, terwijl extra vierge olijfolie een matig niveau van defecten toestaat, tot 3,5. Binnen deze categorie is extra vierge olijfolie de op één na hoogste kwaliteit olie, na extra vierge. Er zijn enkele verschillen in termen van kwaliteitskenmerken, maar de zuiverheidskenmerken zijn hetzelfde. Het belangrijkste verschil zit in 1) de organoleptische analyse, aangezien Extra Virgin Olijfolie geen gebreken heeft, terwijl Virgin Olijfolie een klein gebrek kan hebben, en 2) vrije zuurgraad, <= 0,80% voor Extra Virgin Olijfolie en <= 2,0% voor Virgin Olijfolie. Olijfolie van Lampante is een olijfolie van eerste persing die afkomstig is van olijven van lagere kwaliteit, wat resulteert in een olie van inferieure kwaliteit vergeleken met Virgin en Extra Virgin. Dit type olie vertoont organoleptische gebreken en fysisch-chemische kenmerken met waarden die geassocieerd worden met deze categorie (bijvoorbeeld een zuurgraad van meer dan 2%). Hierdoor kan het niet op de markt worden gebracht in de detailhandel, omdat het een transformatieproces (raffinage) vereist om de hoge zuurgraad en/of sensorische gebreken te verwijderen. Lampante olijfolie is niet geschikt voor menselijke consumptie vóór het raffinageproces (net als de rest van de geraffineerde olie: maïsolie, zonnebloemolie, sojaolie, koolzaadolie …). Geraffineerde olijfolie is het product dat wordt verkregen door het onderwerpen van olijfolie van Lampante aan een raffinageproces. Het raffinageproces zorgt voor de vermindering van de zuurgraad en de verwijdering van organoleptische defecten uit Lampante-olie, waardoor het wordt omgezet in een commercieel waardevol product dat geschikt is voor menselijke consumptie. Dit type olie, gemengd met Virgin of Extra Virgin Olijfolie, is wat we in supermarkten vinden onder de naam “”olijfolie””, zonder de benamingen “”Virgin”” of “”Extra Virgin””. Bedrijven voegen vaak bijvoeglijke naamwoorden toe zoals “”mild/light”” of “”extra light””, waarbij het belangrijkste verschil ligt in het percentage Virgin of Extra Virgin olie dat in de blend wordt gebruikt:

  • Extra light: bevat een lager percentage Virgin of Extra Virgin blend, wat resulteert in een olie met minder smaak en aroma.
  • Mild/Light: bevat een hoger percentage Virgin of Extra Virgin blend, wat resulteert in een olie met meer smaak en aroma.

*Gebaseerd op de verschillende bestaande wetgeving met betrekking tot de kenmerken van olijfolie, evenals internationale normen zoals die van het IOC en Codex

Het raffinageproces bestaat uit een reeks stappen of behandelingen om lampante olijfolie om te zetten in eetbare geraffineerde olijfolie. De belangrijkste doelen van deze processen zijn: – Het verwijderen van vrije vetzuren;

– Het verwijderen van gom, zoals lecithinen, fosfolipiden en metalen, die de olie een ongewenst uiterlijk kunnen geven;
– Strippen met stoom bij hoge temperaturen om alle resterende onaangename geuren en smaken die nog in de olie aanwezig zijn, te verwijderen.

Alle stappen worden zorgvuldig gecontroleerd en zowel tussenproducten als eindproducten worden streng gecontroleerd op kwaliteit en naleving van de wetgeving.

Olijfolie is vanwege zijn veelzijdigheid een ideale keuze om te koken. Pure en extra licht smakende olijfolie kan worden gebruikt om mee te bakken, omdat hun rookpunten hoger zijn dan die van extra vergine olijfolie. Extra vergine olijfolie is daarentegen een geweldige keuze voor koken op middelhoog vuur en recepten zonder koken. Bovendien wordt olijfolie, omdat het rijk is aan tocoferolen (vitamine E), ook gebruikt als ingrediënt in cosmetische producten in veel delen van de wereld.

Extra vierge olijfolie wordt gekenmerkt door verse kruiden-, groente- en fruitaroma’s, met een scala aan profielen van delicaat tot complex. Fruitigheid, bitterheid en scherpte worden beschouwd als positieve eigenschappen van extra vierge olijfolie. Het is belangrijk dat deze intensiteiten in evenwicht zijn om een ​​harmonieuze extra vierge olijfoliemix te creëren. De typische bittere en scherpe smaak van extra vierge olijfolie is te danken aan de aanwezigheid van fenolische verbindingen. Naast het bijdragen aan de karakteristieke smaak, voorkomen fenolische verbindingen oxidatie en, wat het belangrijkste is vanuit een nutritioneel en functioneel oogpunt, worden ze geassocieerd met talrijke gezondheidsvoordelen. De fruitigheid van extra vierge olijfolie wordt bepaald door vluchtige verbindingen (voornamelijk aldehyden, ketonen, esters, enz.), die het resultaat zijn van metabolische routes. Deze routes worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het ras, de geografische oorsprong en het klimaat. Goede landbouwpraktijken spelen een cruciale rol bij het behouden en ontwikkelen van de fruitigheid van extra vierge olijfolie. Het malen, samen met de keuze van temperatuur en timing, is ook van cruciaal belang, met name tijdens het malaxingproces.

Het rookpunt van een olie is de temperatuur waarbij de olie door overmatige hitte begint af te breken en er met het blote oog rook zichtbaar wordt.

In Spanje zijn er meer dan 260 soorten olijven. Van de totale olieproductie komt 85% van slechts 8 soorten: Picual, Arbequina, Hojiblanca, Cornicabra, Picudo, Manzanilla, Cacereña en Lechín.

De kenmerken van de meest voorkomende zijn:

  • Arbequina: Een inheemse variëteit uit Catalonië, hoewel de teelt ervan zich over de hele wereld heeft verspreid. Arbequina-olie is vloeibaar en zoet, licht bitter en kruidig. Het heeft over het algemeen fruitige aroma’s van banaan, olijf, appel en amandel. De Arbequina-variëteit heeft een lager gehalte aan polyfenolen (antioxidanten) en een lager gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten (oliezuur), wat resulteert in een lagere oxidatiebestendigheid.
  • Hojiblanca: Wordt voornamelijk geteeld in de provincies Córdoba, Málaga, Granada en Sevilla. De naam verwijst naar de kleur van de bladeren. Het heeft aroma’s van vers gemaaid gras, artisjok en aromatische kruiden. Licht bitter met een plaatselijke scherpte. De Hojiblanca-variëteit heeft een hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten (oliezuur), waardoor ze beter bestand zijn tegen oxidatie.
  • Cornicabra: voornamelijk afkomstig uit de regio’s Toledo, Ciudad Real en Madrid. De naam verwijst naar de gebogen vorm van de olijf, die lijkt op een geitenhoorn. Het is erg fruitig, met een prominente appelgeur. In de smaak heeft het nuances van verse kruiden en olijfbladeren met een licht bittere smaak. De Cornicabra-variëteit heeft een hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten (oliezuur), waardoor ze beter bestand zijn tegen oxidatie.
  • Picual: de meest voorkomende variëteit in Spanje en wereldwijd. Wordt voornamelijk gevonden in Jaén, Córdoba en Granada. De naam verwijst naar de puntige vorm aan het uiteinde van de olijf. De olie is fruitig. Het heeft een hoge bitterheid en een gemiddelde scherpte. De Picual-variëteit heeft het hoogste gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten en polyfenolen (antioxidanten), waardoor het een hoge oxidatiebestendigheid heeft.

In Italië vind je ook meer dan 300 verschillende variëteiten. Enkele van de meest voorkomende zijn:

  • Frantoio: Deze variëteit wordt veel verbouwd in Toscane en staat bekend om zijn uitgebalanceerde smaakprofiel met fruitige, licht peperige tonen.
  • Leccino: Een andere Toscaanse variëteit, Leccino-olijven produceren milde en delicate olie, vaak gemengd met andere variëteiten.
  • Moraiolo: Deze variëteit kkomt voornamelijk voor in Midden-Italië, met name Umbrië en wordt gewaardeerd om zijn intense smaak en hoge polyfenolgehalte.
  • Taggiasca: Deze olijven komen voornameljk oorspronkeljk uit Ligurië, zijn klein en worden vaak gebruikt voor productie van zoete, delicate oliën en tafelolijven.
  • Coratina: Deze variëteit wordt voornamelijk verbouwd in Apulië en staat bekend om zijn robuuste en fruitige smaak, vaak met pittige afdronk.
  • Nocellara del Belice: De olijven komen uit Sicilië en worden gebruikt voor zowel olie- als tafelconsumptie, met een rijke, boterachtige smaak.

Zodra de olie in de molens is gewonnen en opgeslagen, wordt deze gedecanteerd om vocht en onzuiverheden te verwijderen. Decanteren verwijdert vocht en onzuiverheden echter niet volledig. Daarom wordt een filtratieproces met klei of cellulose gebruikt om deze onzuiverheden en vocht te verwijderen voordat het wordt gebotteld. Ongefilterde olijfolie is olie die deze filtratiefase niet heeft ondergaan.

Koudgeperst betekent dat tijdens het proces van het extraheren van olie uit de olijf in de molens, de temperatuur in verschillende fasen wordt gecontroleerd en nooit hoger wordt dan 80°F. Het is verifieerbaar zolang de olie afkomstig is van een molen die deze temperatuurcontrole heeft gedurende het hele proces en er controleverslagen zijn die dit certificeren. Het verbetert de kwaliteit van het eindproduct, omdat als het extractieproces wordt uitgevoerd bij hogere temperaturen, de olie aroma’s (vluchtige verbindingen) verliest en de organoleptische kenmerken ervan inferieur zullen zijn aan olie die in de kou wordt geëxtraheerd. Koud geëxtraheerde olie is van hogere kwaliteit. De opbrengst is echter lager, omdat er minder olie wordt verkregen per kilogram olijven dan wanneer de extractie wordt uitgevoerd bij hogere temperaturen. Dit proces is al gebruikelijk. Er is een algemeen bewustzijn onder producenten om prioriteit te geven aan kwaliteit en over het algemeen voeren ze koude extractie uit. Wat betreft de terminologie, worden zowel koud geëxtraheerd als koud geperst door elkaar gebruikt, waarbij de laatste verwijst naar het gebruik van een pers door de molen. Tegenwoordig zijn er echter nog maar weinig molens met persen. Alle Deoleo Extra Virgin olijfolie is koudgeperst. Het is niet gebruikelijk om geraffineerde of virgin oliën te vinden die koudgeperst zijn. Wanneer de olijven bij de molen aankomen, wordt de verwachte kwaliteit van de olie die ze zullen opleveren beoordeeld. Het koudpersen wordt alleen gebruikt voor Extra Virgin oliën om hun kwaliteit te behouden, ook al resulteert dit in een lagere opbrengst van grondstof. Daarom is het onwaarschijnlijk dat er een geraffineerde olie wordt gevonden die koudgeperst is, omdat het niet kosteneffectief is om deze techniek te gebruiken. Het is echter mogelijk om een ​​virgin olie te vinden die koudgeperst is (oorspronkelijk verwacht Extra Virgin te zijn), maar die op enig moment tijdens het proces schade of defecten heeft opgelopen en daarom niet voldoet aan de Extra Virgin normen.

Biologische olijfolie komt uit biologische landbouw, die erop gericht is om olijfolie van eerste persing en extra vergine olijfolie te produceren zonder chemische producten te gebruiken (meststoffen, herbiciden of pesticiden: met uitzondering van enkele producten waarvoor het gebruik ervan is goedgekeurd), en zo te helpen de natuurlijke hulpbronnen en biodiversiteit te beschermen. De biologische producten zijn gecertificeerd onder specifieke biologische regelgeving die garandeert dat aan alle vereisten wordt voldaan in alle stappen van de productieketen. Het biologische logo is opgenomen in de etiketten van deze producten.

Duurzame productie verwijst naar het ontwikkelen van praktijken om te voldoen aan de behoeften van de huidige generatie door de consumptie van natuurlijke hulpbronnen zonder hun beschikbaarheid voor toekomstige generaties in gevaar te brengen. Zo kan houtkap worden beschouwd als een duurzame activiteit, zolang herbebossing wordt gewaarborgd. Op dezelfde manier kunnen olijfbomen worden gekweekt om elk jaar olie te produceren, zolang er logische en evenwichtige praktijken worden gevolgd, waarbij het gebruik van meststoffen en fytosanitaire producten alleen wordt toegestaan ​​wanneer dat nodig is, en het behoud van hulpbronnen en biodiversiteit wordt gewaarborgd. Traditionele olijfboomgaarden worden momenteel bedreigd door de vooruitgang en uitbreiding van gemechaniseerde of geïndustrialiseerde landbouw, die, hoewel het de winstgevendheid in de sector kan verbeteren, niet bijdraagt ​​aan het behoud van traditionele en duurzame productie. Certificering door Intertek garandeert dat Deoleo-producten die als duurzaam zijn geclassificeerd, voldoen aan de basispijlers en criteria van duurzaamheid, bekeken vanuit een sociaal, economisch, milieu- en kwaliteitsperspectief. Er zijn andere duurzame producten, maar die voldoen niet noodzakelijkerwijs aan dezelfde criteria als de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. De verwachting is echter dat dit in de toekomst nog verder zal toenemen en dat er dan waarschijnlijk een standaard beschikbaar zal zijn voor alle producten die zichzelf als duurzaam willen certificeren.

Het rookpunt van een olie is de temperatuur waarWat is oxidatieve stabiliteit?bij de olie stopt met sissen en begint te branden, wat de smaak beïnvloedt.

Wanneer kookolie wordt blootgesteld aan hitte, licht en zuurstof, kan het oxideren. Geoxideerde oliën kunnen schadelijke verbindingen en giftige bijproducten produceren, vooral als de oxidatie zeer ver gevorderd is, en kunnen uw eten slecht en ranzig laten smaken. Hoe beter een olie bestand is tegen de reactie met zuurstof en afbraak, hoe beter het is om te koken. Deze kwaliteit wordt gemeten als oxidatieve stabiliteit, wat veel olie-experts beschouwen als de beste voorspeller van hoe een olie presteert tijdens het koken. De oxidatieve stabiliteit van olijfolie is hoger in vergelijking met andere plantaardige oliën, en dit komt door:

  1. De uitgebalanceerde vetzuursamenstelling (belangrijkste componenten), gekenmerkt door een hoog oliezuurgehalte (omega-9), een geschikte hoeveelheid linolzuur (omega-6) en alfa-linoleenzuur (omega-3) en een beperkte hoeveelheid verzadigde vetzuren. In olijfolie is oliezuur, een omega-9 vetzuur, het hoofdbestanddeel, met niveaus die doorgaans variëren van 60,00% tot 80,00%. Enkelvoudig onverzadigde vetten zoals oliezuur zijn stabieler tegen oxidatie dan de meervoudig onverzadigde vetten die in andere kookoliën worden aangetroffen, zoals maïs-, soja- en saffloerolie.
  2. De aanwezigheid van antioxiderende micronutriënten, zoals tocoferolen (vitamine E) en fenolische verbindingen, die antioxiderende activiteit hebben en de vetten helpen beschermen tegen oxidatie.

Ja, olijfolie is geweldig om bijna alles mee te koken en het kan zelfs het eten dat erin wordt gekookt gezonder maken! De hoge oxidatieve stabiliteit van olijfolie (extra vierge en olijfolie) maakt het geschikt voor alle kookmethoden. Olijfolie is ideaal voor koken op hoge temperatuur, inclusief frituren, bakken en grillen vanwege het hogere rookpunt (temperatuur waarbij de olie begint te roken). Extra vierge olijfolie heeft daarentegen een lager rookpunt, waardoor ze ideaal zijn voor koken op middelhoge tot lage temperatuur en recepten zonder koken.

Productie

  1. Oogsten: Olijven worden geoogst van de olijfboom vanaf eind oktober/begin november en eindigend in februari/maart op het noordelijk halfrond. Op het zuidelijk halfrond loopt de oogst van april tot juli.
  2. Transport: Om kwaliteitsolie te verkrijgen, moet het transport van olijven naar de molen zo snel mogelijk gebeuren (dezelfde dag) en moeten ze zo kort mogelijk worden opgeslagen om ze zo snel mogelijk te verwerken (maximaal 24 uur). Deoleo heeft overeenkomsten met geselecteerde molens en controleert ze jaarlijks om te verifiëren of ze voldoen aan de overeengekomen kwaliteitsnormen.
    Eenmaal bij de molen vinden de volgende processen plaats:
  3. Wassen: Bladeren worden gescheiden en indien nodig worden olijven gewassen.
  4. Selecteren, wegen en malen: Het doel van het malen is om de olijven te pletten om de kleine oliedeeltjes in de vrucht vrij te maken.
  5. Kloppen: De pasta wordt langzaam geroerd om de olie van water en vaste stoffen te scheiden. Om kwaliteitsvolle oliën te verkrijgen, mag de temperatuur van de geklopte massa niet hoger zijn dan
    80°F en mag de tijd niet langer zijn dan 90 minuten.
  6. Configuratie: De vloeibare massa wordt gescheiden van de vaste massa.
  7. Decanteren: De olie wordt in decanteerflessen gedaan waar deze 24 – 48 uur blijft, met als doel alle fijne onzuiverheden te scheiden. Als de olie wordt gefilterd, gebeurt dit na het decanteren. Filtratie wordt gedaan om vochtigheid en onzuiverheden te verwijderen.
  8. Testen en proeven: De tests worden uitgevoerd in het interne laboratorium en de proeverij wordt uitgevoerd door een panel van experts. De olijfolie wordt vervolgens geclassificeerd als lampante, virgin of extra virgin.
  9. Opslag.

Bij Deoleo is blenden een belangrijk proces dat een betrouwbaar smaakprofiel en de kwaliteit oplevert die consumenten verwachten. We hebben een wereldwijde sensorische kaart die wordt gebruikt om de smaakvoorkeuren en profielen van olijfolieconsumenten over de hele wereld te beoordelen. Masterblenders definiëren blends om verschillende olijfoliecombinaties te bereiken voor verschillende smaken en smaakpapillen. Ons kwaliteitsteam reist de wereld rond op zoek naar de perfecte oliën om de gewenste smaak te bereiken, dus waarom zouden we dat niet in één land doen? Door olijfolie van meerdere oorsprongen te blenden, kunnen we de verbeterde smaken in evenwicht brengen om een ​​consistentere smaak te vormen. Onze masterblenders proeven de verschillende oliën en identificeren (en verwerpen) snel de oliën die defecten kunnen bevatten, zoals een ranzige geur of muffe smaak. Vervolgens analyseren en bepalen ze het onderscheidende smaakprofiel van elk. Met de geselecteerde oliën creëren de masterblenders de blends die ze voor ogen hadden. Ze werken nauwkeurig en testen verschillende blends. Het is een intensief proces om de perfecte combinatie te bereiken, totdat ze het doel raken. Elke blend moet unaniem worden goedgekeurd door alle masterblenders. Een panel van 8 personen zorgt ervoor dat de olie echt bij dit sensorische profiel past. Zodra alle blenders het hebben goedgekeurd, wordt de blend geproduceerd en gebotteld.

Gezondheid

Laag in verzadigde vetten, die LDL “slechte” cholesterol in het bloed verhogen. Hoog in enkelvoudig onverzadigde vetten (voornamelijk oliezuur), die helpen LDL “slechte” cholesterol te verlagen en HDL “goede” cholesterol te verhogen, waardoor ze geschikter zijn voor het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Het bevat meervoudig onverzadigde vetten, waaronder omega-3 en omega-6, die essentieel zijn voor ons organisme.

Extra vierge en vierge olijfolie bevatten polyfenolen, natuurlijke componenten die hun organoleptische kenmerken beïnvloeden, wat hun scherpte en smaak beïnvloedt. Polyfenolen hebben antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het grootste voordeel dat aan deze verbindingen wordt toegeschreven, is hun krachtige antioxiderende capaciteit, die onze cellen beschermt door oxidatie te bestrijden.

Het bevat vitamine E, een antioxidant die helpt het immuunsysteem te behouden.

De vetzuursamenstelling van olijfolie, die rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, draagt ​​aanzienlijk bij aan de gezondheidsvoordelen. Deze gunstige samenstelling blijft stabiel bij verhitting tijdens normale kookpraktijken, of dat nu thuis is of in een restaurant. Langdurige verhitting bij hoge temperaturen kan echter oxidatieprocessen versnellen, die vitaminen en vetzuren kunnen afbreken. Daarom wordt aanbevolen om olijfolie niet gedurende langere perioden te gebruiken bij temperaturen die hoger zijn dan het rookpunt.

Terwijl velen geloven dat alleen extra vergine olijfolie (EVOO) vol zit met mediterrane goedheid, bieden zowel EVOO als gewone olijfolie (mix van geraffineerde olijfolie, vergine of extra vergine olijfolie) talloze gezondheidsvoordelen. Beide bevatten veel oliezuur (omega-9), de juiste hoeveelheden linolzuur (omega-6) en alfa-linoleenzuur (omega-3) en beperkt verzadigde vetzuren, wat bijdraagt ​​aan de gezondheid van het hart. Hoewel EVOO hogere niveaus antioxidanten bevat in vergelijking met gewone olijfolie, zijn ze beide rijk aan fenolische verbindingen en tocoferolen (vitamine E), die bekend staan ​​om het bestrijden van hart- en vaatziekten, oxidatieve stress en het verbeteren van het algehele welzijn. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren: Het belangrijkste vetzuur van olijfolie, oliezuur (omega-9), wordt geassocieerd met het verminderen van risicofactoren voor verschillende ziekten zoals hypercholesterolemie en hypertensie, wat bijdraagt ​​aan het risico op hartziekten.

Olijfolie is over het algemeen gezonder dan zaadoliën vanwege de samenstelling van vetzuren, met een laag gehalte aan verzadigde vetten en een hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten (voornamelijk oliezuur). Bovendien hebben extra vierge en vierge olijfolie een hoog gehalte aan natuurlijke antioxidanten (polyfenolen) die bijdragen aan de bescherming van bloedlipiden tegen oxidatieve schade. Vetzuren worden geclassificeerd als:

  • Verzadigde vetten: Gevonden in dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees, bewerkt vlees, melk en derivaten daarvan (kaas, ijs). Dit zijn vetten die stollen bij kamertemperatuur. Ze kunnen ook worden gevonden in plantaardige oliën zoals kokos- of palmolie (geconsumeerd via industriële gebakjes, hartige snacks en bewerkte producten). De consumptie van verzadigde vetten verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed, LDL-cholesterol (slechte cholesterol), een van de belangrijkste risicofactoren voor hartziekten.
  • Onverzadigde vetten: Gevonden in plantaardige voedingsmiddelen zoals plantaardige oliën (olijfolie, zonnebloemolie of maïsolie). Ook in noten (walnoten, amandelen…) en zaden (sesam, zonnebloem, lijnzaad). Hoewel kokos- of palmolie plantaardige oliën zijn, bevatten ze meer verzadigde vetzuren dan de vorige plantaardige oliën. Het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten in het dieet helpt om normale cholesterolwaarden in het bloed te behouden.
  • Enkelvoudig onverzadigde vetten (slechts één dubbele binding). Oliezuur is een enkelvoudig onverzadigd vet.
  • Meervoudig onverzadigde vetten (twee of meer dubbele bindingen). Ze zijn essentieel voor ons lichaam omdat het ze niet zelf kan synthetiseren en ze moeten via de dagelijkse voeding worden aangevoerd om metabolische processen in onder andere het cardiovasculaire, immuun- en longsysteem te reguleren. Volgens voedingsdeskundigen zijn enkelvoudig onverzadigde vetzuren het beste voor ons lichaam en het meest bestand tegen temperatuur, zoals oxidatieve stabiliteit. Gezonde plantaardige oliën die rijk zijn aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren (zoals olijfolie) bieden dus de beste oxidatieve stabiliteit en meer oxidatieve stabiliteit resulteert in minder vrije radicalen.
  • Transvetten: vetten die worden gevormd tijdens de industriële verwerking van bepaalde voedingsmiddelen met hoge temperaturen. De consumptie van transvetzuren heeft een negatiever effect op het lichaam dan verzadigd vet, omdat het LDL-cholesterol en triglyceriden verhoogt en HDL-cholesterol (goede cholesterol) in het bloed verlaagt. De aanwezigheid hiervan in olijfolie is zeer laag

Oorsprong

Met een product met meerdere oorsprongen kunt u kwaliteitsnormen en het smaakprofiel in de loop van de tijd behouden en bent u niet afhankelijk van de opbrengst en smaak, variëteiten van een bepaald land, die van jaar tot jaar in kwaliteit en smaak kunnen verschillen. Net als elk ander fruit worden olijven in de natuur geteeld en beïnvloed door het weer en plagen, en vertrouwen op één enkele oogst zou leiden tot inconsistentie in kwaliteit en smaakresultaten. Multi-origin blends zijn een uitstekende keuze om het beste van elk land te nemen om kwaliteit en consistentie te vertegenwoordigen, en natuurlijk de smaak in evenwicht te brengen. Er zijn verschillen tussen oliën van verschillende oorsprongen omdat, naast het feit dat het verschillende variëteiten zijn met unieke fysisch-chemische en organoleptische kenmerken, factoren zoals breedtegraad en jaarlijkse klimaatomstandigheden ook een rol spelen. Geen enkele olie is inherent beter dan een andere. Het gaat erom te begrijpen wat elke regio of land in een bepaald seizoen zal produceren en die oliën af te stemmen op de voorkeuren van de consument op de bestemmingsmarkt. Bijvoorbeeld, op het noordelijk halfrond is het oogstseizoen van oktober tot januari, dus door oliën te importeren uit landen op het zuidelijk halfrond (Argentinië, Peru, Chili, etc.) kan Deoleo verse of eerste-oogst olie in maart, april, mei en juni verkrijgen. Op deze manier is het mogelijk om recent geoogste en gemalen olijfolie twee keer per jaar te bottelen.

Authenticiteit

Bij Deoleo gebruiken we 12 verplichte analytische methoden om de authenticiteit van olijfolie te beoordelen:

– Vrije zuurgraad, peroxidewaarde, UV-absorptie, ethylester en sensorische analyse worden beschouwd als kwaliteitsparameters en zijn essentieel bij de classificatie van onze olijfolie.

– Vetzuursamenstelling, sterolen en triterpenendialcoholen, Δ ECN42, stigmastadieen, wassen en 2 glycerylmonopalmitaat worden geïdentificeerd als zuiverheidsparameters die worden gebruikt om de authenticiteit van onze olijfolie te beoordelen.

Er is geen thuistest om de authenticiteit van olijfolie te controleren, omdat veel oliën en vetten in de koelkast kunnen stollen, een fenomeen dat wordt beïnvloed door hun vetzuursamenstelling. Vetzuren in olijfolie zijn gebonden aan glycerolmoleculen, waardoor triglyceriden worden gevormd. Het vriespunt van deze triglyceriden varieert afhankelijk van de samenstelling van de vetzuren. De belangrijkste vetzuren in olijfolie zijn oliezuur, palmitinezuur, linolzuur en stearinezuur, elk met een eigen vriestemperatuur variërend van ongeveer 20ºC tot onder 0ºC. Bijvoorbeeld, de meest voorkomende triglyceride in olijfolie, samengesteld uit drie oliezuren, bevriest bij 5,5ºC. Geen enkele olijfolieregelgeving ter wereld heeft dit type test voor de authenticiteit van olijfolie.

Allergieën

We kunnen bevestigen dat onze olijfolie vrij is van pinda’s, amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten. Er zitten geen stoffen in onze oliën die als allergenen worden beschouwd voor mensen met een pinda- en notenallergie.

Link to Deoleo’s Allergen Statement

Kwaliteit

De kleur hangt alleen af ​​van de rijpheid van de olijf: groene olijven hebben meer chlorofyl, wat resulteert in groene oliën, terwijl rijpe olijven, die geen chlorofyl hebben, gele oliën opleveren. De kleur van een olijfolie verandert in de loop van de tijd.

Smaak bepaalt niet de kwaliteit; sensorische analyse doet dat. Er zijn veel oliën met verschillende organoleptische kenmerken — sommige heel delicaat en zoet, andere heel fruitig, en sommige heel bitter en pittig — en het hangt af van de persoonlijke smaak van elke persoon.

Extra Virgin Olive Oil (EVOO) is van hogere kwaliteit. Binnen deze categorie moet EVOO voldoen aan de kwaliteits- en zuiverheidsnormen die zijn vastgelegd in de Verordening* en mag bovendien geen organoleptische gebreken vertonen. Hoewel de zuiverheidsparameters consistent zijn, ligt het belangrijkste verschil tussen Extra Virgin Olive Oil en Virgin Olive Oil in de organoleptische analyse en enkele fysicochemische parameters. EVOO wordt als zodanig geclassificeerd als het geen gebreken vertoont, terwijl Virgin Olive Oil een matig niveau van gebreken kan bevatten. *Gebaseerd op de verschillende bestaande wetgeving met betrekking tot de kenmerken van olijfolie, evenals internationale normen zoals die van het IOC en Codex.

Opslag

Er zijn drie factoren die de oxidatie van olijfolie versnellen: zuurstof, temperatuur en licht. Daarom moet olijfolie worden gebotteld met minimale headspace of moet zuurstof uit de headspace worden verwijderd. Het moet worden bewaard uit de buurt van warmte- en lichtbronnen. De aanbevolen bewaarcondities zijn een koele (20 ºC) en donkere plaats.(niet in de koelkast bewaren). Na opening moet het zo snel mogelijk worden geconsumeerd.

Olijfolie heeft een houdbaarheidsdatum, geen vervaldatum. Een houdbaarheidsdatum geeft aan wanneer een product niet meer eetbaar is omdat het gezondheidsrisico’s kan opleveren. Als de houdbaarheidsdatum is verstreken, mag het product niet meer worden geconsumeerd. De houdbaarheidsdatum geeft aan dat het product niet meer de volledige kwaliteit biedt die het zou moeten bieden. Het kan een aantal van zijn kwaliteiten hebben verloren of niet helemaal bevredigend zijn. In het geval van olijfolie wordt een houdbaarheidsdatum aangegeven, die door de fabrikant wordt ingesteld om ervoor te zorgen dat de olie gedurende die periode alle fysisch-chemische en organoleptische eigenschappen behoudt die overeenkomen met de categorie die op het productetiket is vermeld. Olijfolie verloopt niet, het is altijd eetbaar. Omdat het echter een product is dat in de loop van de tijd ongunstig evolueert, kunnen de smaak en eigenschappen ervan worden beïnvloed. Concluderend kan worden gesteld dat het consumeren van olijfolie die lang is bewaard nooit schadelijk is voor de gezondheid van de consument, maar het kan wel de smaken en aroma’s verliezen die het kenmerken. De kwaliteitsbelofte van Deoleo zorgt ervoor dat de gebottelde olijfolie voldoet aan de normen die op het etiket staan ​​(extra vierge, vierge, enz.) tot het einde van de houdbaarheidsdatum, mits de op het etiket vermelde bewaarcondities worden nageleefd. In het geval van vierge olijfolie heeft de variëteit wel invloed op de houdbaarheidsdatum. Sommige variëteiten hebben een lagere oxidatiebestendigheid (worden ranzig) en verliezen hun kwaliteiten sneller dan andere die beter bestand zijn tegen oxidatie. Variëteiten met een hoger gehalte aan polyfenolen en vitamine E (beide antioxidanten), zoals de Picual-variëteit, behouden hun eigenschappen beter. Bovendien maakt filtratie van extra vierge olijfolie ook een verschil. De aanwezigheid van vocht en onzuiverheden versnelt de oxidatie van het product; daarom behoudt een ongefilterde extra vierge olijfolie zijn kwaliteiten voor een kortere periode in vergelijking met dezelfde olie die is gefilterd. Om de houdbaarheidsdatum vast te stellen, moeten daarom studies naar de houdbaarheid worden uitgevoerd, rekening houdend met factoren zoals de olijfolievariëteit, het type verpakking, de bewaarcondities (temperatuur en blootstelling aan licht) en of er zuurstof uit de kopruimte is verwijderd.

Olijfolie versterkt smaken en maakt je favoriete recepten nog lekkerder. Tenzij het natuurlijk ranzig is. Ranzig wordt ontstaat wanneer vetzuren in de olie worden afgebroken door oxidatie. Verschillende omgevingsfactoren kunnen oxidatie versnellen, zoals blootstelling aan lucht, UV-licht en warme temperaturen. Hier zijn enkele tips om ranzige olijfolie te voorkomen: In de winkel: Het kan moeilijk zijn om te zien of een fles olijfolie die op het schap van de supermarkt staat ranzig is zonder de dop te openen en eraan te ruiken. Gekleurde flessen olijfolie zijn goed, omdat die tint helpt om licht buiten te houden. Een indicator van ranzig zijn oliën in doorzichtige flessen die bruin worden. Deze staan ​​waarschijnlijk al een lange tijd in het schap. Controleer voordat je je aankoop doet de “ten minste houdbaar tot”-datum op de fles. Kies er een die voldoende tijd in de toekomst biedt om het te consumeren. Thuis: Hoe kan ik thuis zien of de olie ranzig is? Het eerste wat je moet doen nadat je je olijfolie hebt gekocht, is eraan ruiken. Een goede EVOO heeft een fruit- of groentegeur, met een vleugje olijf en misschien zelfs een grassig aroma. Het ruikt fris en schoon. Een ranzige olijfolie behoudt echter een wasachtige geur, zoals een krijtje, stopverf of zelfs oude walnoten. De volgende stap om ranzige olie te identificeren, is het proeven ervan. U moet uw olijfolie altijd proeven voordat u deze gebruikt om te koken of om smaak toe te voegen aan een gerecht. Ranzige olie smaakt muf en vettig. Het kan ook bruin van kleur zijn wanneer u het voor het eerst giet.

Hoewel het consumeren van ranzige olie niet schadelijk is voor uw gezondheid, biedt het niet dezelfde gezondheidsvoordelen als kwaliteitsvolle EVOO. Oxidatie vindt van nature plaats in het lichaam en de antioxidanten in EVOO helpen beschermen tegen bepaalde ziekten en zelfs veroudering. Ranzige olijfolie bevat echter weinig antioxidanten, omdat ze worden uitgeput door het oxidatieproces.

Duurzaamheid

Ons duurzaamheidsdoel “Zorgen voor wat geeft” drijft ons om de voordelen van het mediterrane dieet naar de hele wereld te brengen, en tegelijkertijd te zorgen dat duurzaamheid ten grondslag ligt aan alle acties die we ondernemen. We realiseren dit alles via onze vier pijlers: Samen groeien, Met liefde mengen, Zorgen voor jou en Verantwoord ondernemen. Samen groeien: we werken hand in hand met boeren om ervoor te zorgen dat we hun levensonderhoud beschermen, evenals de gronden die onze olijven produceren, door duurzame praktijken te bevorderen die verband houden met sociale en landbouwpraktijken (gebruik van water, afval, energie…) Met liefde mengen houdt in dat we de kwaliteit van olijfolie blijven verbeteren en tegelijkertijd onze toewijding aan het beschermen van het milieu in onze activiteiten versterken. We doen dit door verantwoord beheer van hulpbronnen, het meten en verminderen van de CO2-voetafdruk, een heroverweging van onze verpakkingen en samenwerking met onze leveranciers om hen te helpen hun milieuprestaties te verbeteren. Caring for you, onze derde pijler, brengt ons ertoe om via onze merken (Bertolli, Carapelli en Carbonell) te pleiten voor de voordelen en toepassingen van olijfolie over de hele wereld en om te geven om de Deoleo-mensen (verbeteren van de werktevredenheid op alle mogelijke manieren: schema’s, werkomstandigheden, training, loopbaanontwikkeling, diversiteit en inclusiviteit, enz.). Verantwoorde bedrijfspraktijken zijn een must en we oefenen verantwoord en inclusief bestuur, we promoten bedrijfsethiek en transparantie, en we bestrijden corruptie en ongepaste praktijken via ons anti-corruptiebeleid en onze gedragscodes, zowel intern als voor leveranciers.

Zero Waste betekent dat ten minste 90% van het afval dat in de fabriek wordt gegenereerd, niet op een stortplaats belandt. In plaats daarvan wordt dit afval teruggewonnen, waardoor het een tweede leven krijgt. Deze aanpak vermindert de impact op het milieu aanzienlijk door de hoeveelheid afval die wordt weggegooid te minimaliseren en de circulaire economie te bevorderen.

Polyethyleentereftalaat of polyethyleentereftalaat (PET) is een thermoplastische hars die geschikt is voor contact met voedingsmiddelen, waardoor het ideaal is voor het produceren van flessen die de kwaliteit van onze olie behouden. R-PET verwijst specifiek naar Recycled PET.

Prijs

De recente stijging van de olijfolieprijzen is voornamelijk te wijten aan twee opeenvolgende slechte oogsten, wat leidde tot ongekende prijsniveaus en spanningen op de olijfoliemarkt. Deze slechte oogsten, veroorzaakt door ongunstige weersomstandigheden, met name hoge temperaturen en een gebrek aan regen, hebben de productie ernstig beïnvloed, met name in Spanje, waar de output met 55% daalde.

Zaadoliën

Zaadolie is een plantaardige olie die wordt verkregen uit de zaden van een plant, in plaats van uit de vrucht. De meeste plantaardige oliën zijn zaadoliën, waaronder de meest voorkomende zijn sojaolie, koolzaadolie, maïsolie, druivenpitolie, zonnebloemolie etc.

Lampante olie

Lampante olie van olijven is een soort olie die ook wordt gewonnen uit de olijfvrucht. Dit soort olijfolie wordt gemaakt van het vet, de resten van de pitten en de schillen van de olijven die overblijven van de productie van andere olijfolie.

Geraffineerde olijfolie wordt verkregen door het raffineren van extra vergine olijfolie, voornamelijk lampante olijfolie; dus de olie wordt mechanisch geëxtraheerd door olijven om extra vergine olijfolie te verkrijgen en vervolgens geraffineerd om geraffineerde olijfolie te verkrijgen. Geraffineerde olijfolie wordt gemengd met extra vergine of extra vergine olijfolie om olijfolie te verkrijgen – samengesteld uit geraffineerde olijfolie en extra vergine olijfolie. Wat overblijft na mechanische extractie uit olijven wordt pomace genoemd en bestaat uit geëxtraheerde olijvenpulp en pit. Pomace ondergaat een oplosmiddelextractie om de resterende olie te extraheren en ruwe pomace-olie te verkrijgen die vervolgens wordt geraffineerd om geraffineerde pomace-olie te verkrijgen. Nogmaals, geraffineerde pomace-olie wordt gemengd met extra vergine olijfolie (anders dan lampante olijfolie) om olijfpomace-oliën te verkrijgen. Dus chemicaliën worden gebruikt voor het extraheren van olijfpomace-olie, ze worden niet gebruikt voor het extraheren van extra vergine olijfolie. Alle stappen worden zorgvuldig gecontroleerd en zowel tussenproducten als eindproducten worden streng gecontroleerd op kwaliteit en naleving van de wetgeving: 1) wetgeving inzake kwaliteit en zuiverheid (Verordening (EU) 2022/2104 – tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft handelsnormen voor olijfolie, en Verordening (EU) 2022/2105 – tot vaststelling van voorschriften inzake conformiteitscontroles van handelsnormen voor olijfolie en methoden voor analyse van de kenmerken van olijfolie) en 2) wetgeving inzake verontreinigingen (Verordening (EU) 2023/915 – betreffende maximumgehalten aan bepaalde verontreinigingen in levensmiddelen, en Verordening (EU) 396/2005 – betreffende maximumgehalten aan bestrijdingsmiddelenresiduen in of op levensmiddelen en diervoeders van plantaardige en dierlijke oorsprong). Qua kwaliteitssmaak hebben zowel geraffineerde olijfolie als geraffineerde olijfolie uit afvallen een neutrale smaak.