Je vindt in de supermarkt olijfolie uit Spanje, Italië en Griekenland. Zorgt dit voor verschillen in smaak en kwaliteit?

Olijfolie vindt vaak zijn herkomst in Spanje, Italië en Griekenland

Olijfolie wordt voornamelijk in landen rondom de Middellandse Zee geproduceerd. Dit komt door het warme en milde klimaat, waarin de olijfbomen goed kunnen groeien en de olijven goed rijpen. De hoeveelheid olijfolie die in de verschillende landen geproduceerd wordt, verschilt per jaar. In het oogstjaar 2017/2018 was 38 procent van de olijfolie afkomstig uit Spanje, 13 procent uit Italië en 10 procent uit Griekenland.

Ook in andere landen, waaronder Portugal, Frankrijk, Kroatië, Syrië en Tunesië bevinden zich olijfgaarden en wordt het ‘vloeibare goud’, zoals olijfolie ook wel wordt genoemd, geproduceerd.

Olijfolie is wereldwijd een geliefd product

Er zijn meerdere aspecten verbonden aan de olijfolieproductie voor de landbouwgebieden. Voor de inwoners heeft het een emotionele waarde. Ze houden van hun olijfolie en gebruiken het iedere dag. De olijfolie is simpelweg onderdeel van hun cultuur, of het nou om koken, braden, bakken of invetten gaat. Daarnaast is de productie van olijfolie ook van economisch belang. Olijfolie is ook geliefd in landen waar vanwege het klimaat geen olijfbomen kunnen groeien. De export naar deze landen speelt dan ook een grote rol voor de olijfolieproductie. Verder is er ook een ecologisch aspect verbonden aan de productie van olijfolie. Wist je dat de olijfgaarden in Spanje het grootste bosgebied van Europa vormen? Ze worden ook wel de groene longen van Europa genoemd. Sinds 2019 richt Bertolli zich met zijn duurzaamheidsconcept naast kwaliteit op het behouden van het milieu en de natuurlijke grondstoffen.

Herkomst olijfolie Spanje

Spanje heeft ongeveer 2,2 miljoen hectare aan olijfgaarden. 80 procent van deze olijfgaarden bevindt zich in Andalusië, een regio in het Zuiden van Spanje. In totaal groeien er in Spanje circa 100 verschillende soorten olijven, waarvan ongeveer 24 soorten gebruikt worden voor olijfolie. Op dit moment worden hoofdzakelijk 4 tot 5 soorten gebruikt (de Picual, Hojiblanca, Arbequina, Cornicabra en afhankelijk van de oogst nog een vijfde soort). De helft van de olie wordt uit de Picual-olijf gewonnen. Dit is een robuuste soort, die een bittere tot milde smaak heeft, die afhankelijk is van het landbouwgebied waar de olijf vandaan komt.

Zowel de Spaanse als de Italiaanse olijven beschikken over een breed palet aan smaken. De bekendste olijfsoorten zijn de Coratina, Taggiasca en de Ogliarola. In Griekenland is de Koroneiki-olijf erg bekend en geliefd. Deze olijf staat bekend om zijn frisse en citroen-achtige smaak.

De smaak van olijfolie hangt af van verschillende aspecten.

Iedere olijfsoort en ieder productieland brengt zijn eigen smaak met zich mee. Maar je kunt olie uit verschillende landen niet alleen naar smaak indelen. Misschien ben je al eens in Spanje geweest en heb je een fles olijfolie uit dat land meegenomen. De smaak die het productieland met zich meebrengt maakt de olie al simpelweg bijzonder, maar de voorkeurssmaak van de inwoners telt ook mee. In Kroatië bijvoorbeeld geven de mensen de voorkeur aan een wat bittere olijfolie. Dit wordt dan vanzelfsprekend ook aan toeristen aanbevolen. Ook de rijpte graad van een olijf zorgt voor een onderscheid in smaak. Olijven worden tijdens het rijpingsproces eerst groen, dan roodachtig, vervolgens bruin en ten slotte zwart. De smaak van de olijf is afhankelijk van het stadium waarin de oogst plaatsvindt.
Ieder land verbouwt diverse soorten olijven, met een grote verscheidenheid aan smaken. Hierdoor zit er voor iedereen wat bij.

Olijfolie voor fijnproevers

Olijfolie laat zich tot op zekere hoogte goed met wijn vergelijken. Er is niet één beste soort wijn. Afhankelijk van de soort wijnstok, het landbouwgebied en het klimaat verandert de smaak van wijn. De ene wijn smaakt fruitiger, de andere wijn wat zoeter en sommige wijnen hebben weer een aroma van noten of vruchten.

Dit geldt ook voor olijfolie. De verschillende smaken variëren van mild, fruitig, zoet, kruidig en bitter, tot scherp. Sommige soorten olie hebben een aroma van noten, fruit en kruiden. Kortom: afhankelijk van het gebruik en de smaak zit er voor iedereen een geschikte olijfolie bij.