Olijfolie is in bijna iedere keuken aanwezig. Maar weet je ook hoe je met de olijfpitten een olijfboom laat groeien? Met onze tips en een beetje geluk kun je je eigen olijfboom kweken.

De olijfpit

Het wonder van de olijfboom begint bij de olijfpit: daar bevindt zich het zaadje. Hieruit kun je je eigen olijfboom laten groeien. Olijven uit de supermarkt zijn hiervoor helaas niet geschikt, omdat deze bewerkt zijn. Daarom is het aan te bevelen om de zaden bij de specialist te kopen of lokaal aan te schaffen tijdens de vakantie. Kiembare zaden vind je in rijpe, verse en onbeschadigde olijven. Zodra je het zaadje in handen hebt, moet je hem voorzichtig van het vruchtvlees losmaken. Om de ontkieming te versnellen, kun je het zaadje voorzichtig inkerven. Als je gedroogde zaden besteld hebt, moet je deze 24 uur lang in warm water laten weken voordat je ze gaat planten.

De olijfboom planten

Zodra je het zaad voorbehandeld hebt, kun je deze in kiemvrije teelaarde met de punt naar boven inplanten. Het verschil tussen teelaarde en normale potgrond is dat de eerste zeer zoutarm dan wel zo goed als zoutvrij is. Verder zitten er geen ziektebevorderende kiemen in, die de gezonde ontwikkeling van het zaad in de weg zouden kunnen staan. Na het planten is het een kwestie van geduld en de aarde vochtig houden. Maar let op: maak het niet te nat! Zet de pot met de geplante zaadjes neer op een plek waar het tussen de 20 en 25 graden is.

unbehandelte Oliven direkt vom Olivenbaum

De jonge kweekplant

Zodra het zaadje ontkiemd is, begint hieruit de plant te groeien. Je kunt de olijfboom nu zonder problemen in de buitenlucht plaatsen. Kies een plek waar een gedeelte van de dag schaduw is, zodat hij eerst een beetje kan wennen aan het zonlicht. Pas na circa tien dagen mag de plant in de volle zon worden neergezet. Het allerbelangrijkste is dat je de olijfboom in de zomermaanden regelmatig water geeft en bemest. In de winter mag de olijfboom niet op een plek staan waar het kouder dan tien graden is. Je hoeft hem dan ook minder water te geven.

De eerste olijven aan de boom

Het olijfboompje draagt pas zeer laat zijn eerste olijven. Na ongeveer zes jaar kun je voor het eerst oogsten. De oogstopbrengst zal echter minder zijn dan bij een olijfboom op een olijfgaard. Dit komt omdat deze bomen veredeld zijn, om zo de opbrengst te verhogen. Met het ouder worden van de boom neemt ook de opbrengst van de oogst toe. De maximale oogst wordt bereikt met ongeveer 20 jaar.

De olijvenoogst

Olijven worden in de herfst en winter geoogst, kort voordat ze volrijp zijn. De volrijpe olijf herken je goed aan de kleur: deze is donkerblauw tot zwart. Maar het is ook mogelijk om de olijven te oogsten wanneer ze nog onrijp zijn.

De vruchten worden bij de industriële productie meestal met schudmachines geoogst. Het voordeel van deze methode is dat olijven door deze manier van oogsten niet beschadigen en gezond blijven – belangrijke voorwaarden voor goede olijfolie. Bovendien is het belangrijk om de olijven na de oogst snel naar de olijfmolen te brengen: hier worden ze verder verwerkt tot olijfolie.

Het vereist een beetje geduld om een olijfboom te planten en te laten groeien, maar wanneer hij eenmaal groeit, zul je (en ook de generatie na jou) nog veel plezier beleven aan deze mooie boom!