Wil je weten hoe je olijfolie moet proeven?

Verfijn je gehemelte met deze proefgids voor extra vierge olijfolie:

Stap 1

KIES HET JUISTE GLAS

Je moet weten dat kleur geen indicatie van kwaliteit is bij het gewaarworden van de aroma’s en smaaksensaties van olijfolies. Professionals gebruiken blauwgekleurde glazen om vooroordelen qua kleur te vermijden.

 

Stap 2

GIET EEN STAALTJE IN HET GLAS

Doe 2 eetlepels extra vierge olijfolie in je proefglas (je kan een wijnglas gebruiken, maar kleine plastic bekertjes zijn ook goed).

 

Stap 3

VERWARM HET GLAS

Verwarm de olijfolie door het glas rondom en bovenop met je handen te bedekken en langzaam te draaien zodat de olijfolie aan de zijkanten blijft kleven.

Stap 4

RUIK DE OLIJFOLIE

Aroma. Wat ruik je? Is het groen, rijp, fruitig, nootachtig of aards. Schrijf je eerste indrukken op zodat je in staat zult zijn een vergelijk te maken met de olijfoliën die je proeft.

Stap 5

PROEF DE OLIE

Drink voldoende olijfolie zodat de smaken je tong vullen. Adem langzaam in om de smaken van de olijfolie los te laten. Sluit je mond. Adem door je neus. Slik een beetje olijfolie in en noteer de smaken/sensaties in je keel. Noteer de delen van je tong waar je iedere sensatie kunt voelen.

SMAAKZONES:

Fruitig: Wordt in de neus en mond gedetecteerd. Kan rijp of onrijp zijn
Zoet: puntje van je tong en in de mond
Zout: bovenste randen van je tong
Zuur: zijkant van je tong
Bitter: kan je aan de zijkanten van je tong gewaarworden
Scherpte: in de keel

Stap 6

PROEF DE SMAKEN

Wat proef je? Citrus? Appel? Tomaat? Noten? Kruiden? Specerijen? Kan je de bitterheid voelen? Een scherpe smaak achterin je keel?

Stap 7

SCHRIJF JE INDRUKKEN OP

Vergelijk het complexiteitsniveau van elke sensatie. Zijn ze allemaal in balans? Is er een die overheerst? Klik op onderstaande link om ons test formulier te downloaden. Je kunt die gebruiken om notities te maken.

Proefblad

Stap 8

REINIG JE GEHEMELTE EN MAAK HET KLAAR VOOR DE VOLGENDE OLIE

Het is beter om je mond te reinigen voordat je een nieuwe olijfolie gaat proeven. Daar zijn heel goede opties voor zoals Granny Smith appels, of bruisend of plat water. Laat je tong rusten na 15 soorten olijfolies om je proefvaardigheden niet te overbelasten.