Olijfolie kan je gebruiken voor braden, grillen en frituren en nog veel meer. Maar weet jij welke olijfolie, je waarvoor het beste kan gebruiken? Lees snel verder, dan laten we je zien waar je op moet letten!

Welke olie is geschikt voor welke kookmethode?

Bij het kiezen van de juiste olijfolie, wordt gekeken naar het rookpunt van de olie en de samenstelling van vetzuren, waaronder onverzadigde en verzadigde vetten. Het rookpunt van de olie is het moment dat de olie op een bepaalde temperatuur komt. Dit punt verschilt per olie en daardoor kan je sommige oliën beter gebruiken om te bakken, dan bijvoorbeeld te frituren. In het algemeen geldt hoe hoger het rookpunt, hoe beter geschikt de olie is om in te koken en bakken.

Grillen

Van plan om heerlijke gerechten te grillen? Maak bijvoorbeeld een portie gegrilde groenten. Bij grillen kan de temperatuur in de pan soms wel oplopen tot 200 graden. Voor de lekkerste smaak en bereiding, gebruik je voor deze manieren van koken dus het beste een zeer hittebestendige olie, zoals de Bertolli olijfolie Classico

Braden

Voor het braden van vis of vlees, kan je verschillende soorten olijfolie gebruiken. De bereikte temperaturen zijn afhankelijk van het gerecht dat je in de pan bakt, maar lopen over het algemeen niet zodanig hoog op. Het is dus niet nodig om een zeer hittebestendige olijfolie te gebruiken. Als je Bertolli Originale extra vierge olijfolie gebruikt zit je altijd goed! Deze olijfolie kan verhit worden tot wel 175 graden Celsius.

Frituren

Wie wel eens in de buurt van een frituurpan heeft gestaan, weet dat deze erg heet kan worden! Net zoals bij het grillen is daarom voor het frituren een olijfolie nodig die zeer hittebestendig is. Zo wordt jouw gerecht het lekkerste bereid. Gebruik bijvoorbeeld de Bertolli olijfolie Classico . Deze olijfolie is te gebruiken voor warme gerechten en bij hoge temperaturen.

Bakken

Heb je zin om een heerlijke taart te bakken? Voor het bakken van een taart, gebruik je vaak olie of boter. Veel mensen hebben een persoonlijke voorkeur voor olie. Waarom? Met het bakken met boter, krijg je vaak een botersmaak aan je cake of taart. Kies je voor een bakolie dan is die smaak veel neutraler en lichter. Daarnaast maakt olie het cakebeslag ook wat soepeler. Zo krijg je een heerlijke luchtige en zachte cake of taart.

Salade

Het is bekend dat olijfolie gezonde en hoogwaardige ingrediënten bevat voor salades en koude gerechten. Wil jij extra smaak toevoegen aan jouw salade? Gebruik dan een olijfolie die geschikt is voor koude gerechten. Bijvoorbeeld de Bertolli Extra Virgine Originale.

Nu weet je precies welke olijfolie je in huis moet halen wanneer je gaat bakken, braden of frituren. Loopt het water je al in de mond? Neem eens een kijkje op onze receptenpagina en bereid de lekkerste recepten met onze olijfolie. Bon appetit!