Wil je weten hoe je olijfolie moet proeven?
Met deze proefgids kom je erachter hoe jij je gehemelte kan verfijnen met het proeven van extra vierge olijfolie.

Stap 1

Kies het juiste glas

Kleur is geen indicatie van kwaliteit bij het beoordelen van de aroma’s en smaaksensaties van olijfolies. Om vooroordelen ter vermijden, gebruiken professionals blauwgekleurde glazen. Op deze manier kan er objectief geproefd worden. Zelf kan je een wijnglas gebruiken, maar kleine plastic bekertjes zijn ook goed.

Stap 2

Giet de olijfolie in het glas

Doe 2 eetlepels extra vierge olijfolie in je proefglas.

Stap 3

Verwarm het glas

Verwarm de olijfolie door het glas rondom en bovenop met je handen te bedekken en langzaam te draaien zodat de olijfolie aan de zijkanten blijft kleven.

Stap 4

Ruik de olijfolie

Nu is het tijd om de proef te beginnen. Breng je neus naar het glas. Welke aroma’s ruik je? Is het groen, rijp, fruitig, nootachtig of aards? Schrijf je eerste indrukken op, zodat je in staat zult zijn een vergelijking te maken met de verschillende olijfoliën die je proeft.

Stap 5

Proef de olijfolie

Drink voldoende olijfolie zodat de smaken je tong vullen. Adem langzaam in om de smaken van de olijfolie los te laten in je mond. Sluit vervolgens je mond en adem door je neus. Slik een beetje olijfolie door en noteer de smaken/sensaties die loskomen in je keel. Noteer de delen van je tong waar je iedere sensatie kunt voelen.

Smaakzones:
De smaakzones van je tong kunnen je helpen om de smaken beter te identificeren.
Fruitig: Wordt in de neus en mond gedetecteerd. Kan rijp of onrijp zijn
Zoet: puntje van je tong en in de mond
Zout: bovenste randen van je tong
Zuur: zijkant van je tong
Bitter: kan je aan de zijkanten van je tong gewaarworden
Scherpte: in de keel

Stap 6

Proef de smaken

Wat proef je? Citrus? Appel? Tomaat? Noten? Kruiden? Specerijen? Kan je de bitterheid voelen? Een scherpe smaak achterin je keel?

Verkostung BERTOLLI Olivenöl - Notieren

Stap 7

Schrijf je indrukken op

Vergelijk de verschillende smaken en sensaties die je proeft. Zijn ze allemaal in balans? Is er een die overheerst? Klik op onderstaande link om ons test formulier te downloaden. Je kunt die gebruiken om notities te maken. Proefblad

Stap 8

Reinig je gehemelte en maak het klaar voor de volgende olie

Het is beter om je mond te reinigen voordat je een nieuwe olijfolie gaat proeven. Daar zijn heel goede opties voor zoals Granny Smith appels, of bruisend of plat water. Laat je tong rusten na 15 soorten olijfolies om je proefvaardigheden niet te overbelasten.

Verkostung BERTOLLI Olivenöl - Gaumen reinigen neutralisieren